www.kallergis.info

● 15) 1ος ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, Σταύρος Γεώργ. Καλλέργης

kallergis STAVROS 2     photo 1 stauros kallergis photo2 stauros kallergis photo 4 stauros kallergis photo 3 stauros kallergis

(άρθρο της Γεωργίας Λινάρδου)

Πρόδρομος του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, αυτός ο πάμπλουτος νεαρός από την Κρήτη, πέθανε πάμπτωχος και κυνηγημένος. Για πρώτη φορά εορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά στη χώρα μας το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο που είχε ιδρύσει ο Σταύρος Καλλέργης. 

Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, ήταν το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Ο Καλλέργης δεν ήταν εργάτης και δεν καταγόταν από φτωχική οικογένεια. Γεννημένος στην Κρήτη  και μεγαλωμένος «ανακτορικά» στην Αθήνα, ήταν εκείνος που ως μαθητής όχι μόνον μυήθηκε στον σοσιαλισμό, αλλά θεωρείται και ο πρόδρομος του Σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Στα 19 του, φοιτητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία φοιτητών (Ενωση Σπουδαστών Πολυτεχνείου) μπροστά από το παλάτι με συνθήματα: «Δωρεάν παιδεία και ισότης, αδελφότης, κοινοκτημοσύνη».

Ο πατέρας του Γιώργος Καλλέργης ήταν σκληρός. Κι έγινε ακόμη σκληρότερος με τον γιο του, όταν εκείνη τη μέρα ειδοποιήθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο να δει τα χαΐρια του γιου του! Ο πατέρας του είχε προσληφθεί στο Παλάτι όπου και ζούσε μαζί με τη γυναίκα του Ειρήνη και φυσικά με τον γιο του Σταύρο Καλλέργη.

kallergis STAVROS 5

Μετά από κείνη την διαδήλωση, ο πατέρας του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Παλάτι και να επιστρέψει στην Κρήτη.

Ο Σταύρος Καλλέργης έμεινε στην Αθήνα και συνέχισε τον αγώνα.

Με τον Σοσιαλιστικό Συλλόγου και την διμηνιαία εφημερίδα που έβγαζε «Ο Σοσιαλιστής» (σε ηλικία 25 ετών) ήταν ο πρώτος που διεμήνυσε αιτήματα περί ελευθερίας λόγου και συνείδησης, οκτάωρη εργασία, κατώτατο μισθό, αργία την Κυριακή κτλ.

Ηταν εκείνος ο τολμηρός της εποχής που διαμαρτύρονταν:

«…παν άτομον διά της τριώρου εργασίας του ημερησίως θα απολαμβάνει δικαιωματικώς όλων των απολαύσεων και των αγαθών, άτινα απολαμβάνουσι σήμερον άτομα τινά αποκαλούμενα πλούσιοι»!

Σε κείνη την πρώτη συγκέντρωση Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893, μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο βγήκαν στους δρόμους περί τους 2000 διαδηλωτές. Εκείνη τη χρονιά συλλαμβάνεται καθώς αναστάτωσε τη Βουλή. Επέμενε να διαβάσει ένα ψήφισμα που έφερε τις υπογραφές σοσιαλιστών εργατών. Αιτήματα; Οκτάωρη εργασία, Κυριακάτικη αργία, σύνταξη στα πενήντα κτλ. Διώκεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται.

photo 1 stauros kallergis

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του αναφέρει:

«Πατρίς μου είνε ολη η Γη και αδελφοί μου πάντες οι πάσχοντες».

Ενας από τους γιους του, ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης έχει περιγράψει για τον πατέρα του: «Το 1890 ο Καλλέργης οργανώνει κατ’ αρχήν κάποιες συγκεντρώσεις, το 1891 κάποιες άλλες συγκεντρώσεις, που συμβόλιζαν την Εργατική Πρωτομαγιά, το 1893 οργανώνει επίσημα την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο στάδιο απέξω συγκεντρώθηκαν κάπου δύο χιλιάδες άνθρωποι. Η εφημερίδα του ο Σοσιαλιστής , εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει και είχε δημιουργηθεί ένα κίνημα οπότε δύο χιλιάδες για την εποχή εκείνη με σύνολο πληθυσμού εκατόν πενήντα χιλιάδες Αθήνα – Πειραιάς ήταν πολύ σημαντικός σταθμός. Αυτή ήταν η έναρξη μετά τον επόμενο χρόνο έγινε η Εργατική Πρωτομαγιά».

Δεύτερος εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

Την επόμενη χρονιά, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς –πάλι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπό την οργάνωση του Στ. Καλλέργη- περιγράφεται ενωτικός με τη συμμετοχή πολλών περισσότερων οργανώσεων και πολιτών.  Αυτή τη φορά, όμως, η καταστολή από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι άγρια.

Ο Καλλέργης διώκεται ξανά. Οι υπόλοιπες συλλήψεις δεν ήταν μόνον δέκα, όπως το 1893, αλλά πολλές περισσότερες. Μένει φυλακισμένος στην Παλιά Στρατώνα για δύο μήνες. Στη συνέχεια αθωώνεται και φεύγει για το Παρίσι.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/582444/o-stayros-kallergis-kai-i-proti-ergatiki-protomagia-photos#ixzz3eXF5wTlX

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *